Nosztalgia videó a 10 éves Scalariáról

A héten rendezik meg tizedik alkalommal a Scalaria Air Challenge repülő fesztivált Ausztriában a Wolfgangsee-n erős hidroplán részvétellel. Emlékmorzsák a korábbiakról.

repjegyvadász1

Érdekes a történet. Szent Wolfgang kisvárosban a tóparton áll a Scalaria szálloda. A kétezres évek közepén az emblematikus hidroplán tervező családból származó Iren Dornier kapitány – a képen – rábeszélte a szálloda tulajdonosát, hogy szervezzenek közösen egy csobbanást, hidroplán pilóta találkozót. Azért nem lett a fesztivál csupán Scalaria Fly-in, mert beszállt a történetbe a szomszédban, Salzburgban állomásozó Red Bull történelmi légi kötelék is.

Exif_JPEG_PICTURE

Scalaria szálló a kép mögött

Az évek folyamán szépen növekedett időben, témában és területekben is a rendezvény. Kezdetben szombaton egy örömrepülés, meg egy exkluziv party volt mindössze, ez maradt a magja. Majd jöttek az egyéb repülőgépek és kaszkadörők vizen, parton és levegőben, már a péntek is betelt. Majd a szervezők exkluzív klubbá alakitották a szállodát, mellette a kisvárosban pedig több helyszínen létrehozták a rajongóknak a nyilvános helyeket.

2013-ban, mikor legutóbb ott jártunk és egy hosszabb anyagot is publikáltunk róla, beszálltak a siklóernyős kaszkadőrök és első előadását mutatta be a vízi opera helikopter tánccal a levegőben.

ejtőernyősdivingszinház

Azóta négy napos és egyre erősödik a rendezvény, egyre többen keresik fel. A tó Salzburg mellett nincs tőlünk se nagyon messze, magyar szót sajnos ritkán hallani a közönség között.

Az idén már hivatalosan is hirdetik a közönség részére a hidroplán repülést. A vízről hét személyes Beaverrel és a két üléses Aviation Husky hidroplánnal szállnak majd fel nekünk kissé borsos áron. Bemutatóra és VIP repülésre nagygépek közül csak a Dornier Do-24ATT old timer vállalkozik, a hasonló súlycsoportban levő Catalina idén otthon marad. De jönnek még eddig nem említett kisebbek, Maule és Cessna Caravan típusú úszótalpasok, Twin Bee, SeaBee és Lake Renegade típusú csónaktestűek.

scalaria66062
dornierExif_JPEG_PICTURE

Végül jöjjön a nosztalgia videó a rendezvény kitalálójával a tóparti szállodából, melyet hat évvel ezelőtt készítettünk még a kezdetek idején.

Amúgy nálunk Magyarországon is néhány év alatt felépítve hasonlóan sikeres lenne egy erősebben hidroplán dominanciájú ilyen fesztivál. Remélem, hogy a két évvel ezelőtti balatoni próbálkozásom egyszer majd beérik, talán máshol?

Címkék: Balaton    hidroplán    repülő fesztivál    videó

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL