Csobbanás Mallorcán

Május elején harmadszor rendezték meg a spanyol szigeten, Mallorcán a hidroplán pilóták találkozóját, szokás szerint megint a vízbombázó Bombardierek árnyékában.

repjegyvadász1

mallorca1

A sziget északi részén, Puerto de Pollensa-ban található a spanyol hidroplán tűzoltó flotta egyik bázisa, ahol megengedték a gépeknek az éjszakai parkolást. Meg saját gépükkel bemutatót repültek a közönségnek.

A katonai hidroplán kikötővel, ahogy nagyapám mondaná srégen szemben levő szálloda előtti strandon építették ki a szervezők a vendég hidroplánoknak a napközbeni parkolóhelyet. Rámpa biztosította a vízből való kijövetelüket és pallókkal oldották meg, hogy a hidroplánok ne süllyedjenek be a homokba.

Amúgy a fesztivál az osztrák mintát követi kicsiben, mert itt nem közeli szomszéd a Red Bull történelmi légi flottája. A fesztiválnak nevet adó szállodát pedig itt úgy hívják, hogy Los Alcazares.

mallorca21mallorca22mallorca23

Az utolsó képen úszó Bombardier hidroplán a spanyol légierő Grupo 43 csoportja tagjaként a közönség sajnálatára most nem dobott vizet. A szomszédos országokból kisebb, többnyire úszótalpas kétéltű hidroplánok érkeztek a hétvégére.

mallorca31mallorca32mallorca33mallorca34mallorca35mallorca36

Az idén az egyik legnagyobb gép Martin Piccard Cessna 206 hidroplánja volt. Martin biztos résztvevője az európai hidroplán repülőnapoknak, pár éve a Como-i tavon repültem vele. Másik Cessna 206-os a finn vörös színű volt. Vele nem találkoztam Hauhóban, pedig akkor majd 20 hidroplán tett ünnepi repülést.

A kétszemélyes oktató gépeket pedig Olaszországból és a franciáktól a Savannah, illetve a régebbi konstrukciójú egyetlen csónaktestű SeaMax képviselte. Egyik példányon orosz felirattal.

Reméljük, hogy két év múlva a következő Los Alcazares Splash in visszanyeri régi fényéből a nagyobb gépeket is, ami igazából csak pénzkérdés. Korábban nagyobb gépével mindkét Dornier unokatestvér járt már itt. Do-24ATT – a kép mögött – és a Catalina, valamint kedvenc kis sárga tűzoltóm az Air Tractor Fire Boss is mutatta magát.

fire boss1

A partról és a vízi leszállópálya mellé állított nézőhajókról sok rajongó gyönyörködött a hidroplánokban. Talán nagyobb tömeg és biztosabb anyagi alapok várnák a szervezőket, ha utasrepültetést is felvennének a műsorba, ami sajnos nemcsak rajtuk múlik.

Címkék: Európa    Földközi tenger    hidroplán    képtár    repülő fesztivál    tűzoltás

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL