Repülő vitorlás a Kékszalagon

Ha szélisten végig komolyabban fújt volna, akkor a vízből kiemelkedő repülő katamarán nyerte volna az idei Kékszalagot, a Balaton hagyományos tókerülő vitorlás versenyét. Fél széllel csak negyedik lett, de általa az űripar hozzánk is beköszönt már.

tatabanner12

Vitorlás nem szokott verseny közben így bejelentkezni: Felszálltunk!!! Keszthely jövünk!!!

kekszalag1

A 46. Kékszalag Audi Nagydíjon történelmi pillanat volt Balatonlelle magasságában ez a vízből való kiemelkedés, melyet az RSM DTM nevű szárnyas vitorlás katamarán Vándor Róbert kormányzásával hajtott végre.

cat11

A kormányos telefonon a Repülni JÓ kérdésére elmondta, hogy hajójuk teljesen friss idei fejlesztés, a negyedik darab a világon GC32 hajóosztályban és képes a vízből való kiemelkedésre. Ehhez legalább tíz csomós, közel húsz kilométer erejű szél és szabad pálya kell.

start1első kettő1tihany1

Még több fotó Szántó Árontól

A verseny elején a füredi rajt után sajnos nem volt ekkora a szelük, így a kenesei fordulót követően és áthajózva a tihanyi csövön a katamarán két hajóteste csak a vízen úszott. Aztán a szélerősödés miatt jött a kiemelkedés, utána szinte végig a célig a víz felett szárnyaltak.

edzés1edzés2edzés3

Korábban Ausztriában

A Keszthely Füred távolságot a katamarán két óra tíz perc alatt teljesítette, a nyolc óra tizennyolc perc versenyidőből közel három és fél órát volt repülő vitorlás – fejezte be szavait Vándor Róbert kormányos.

csertacserta1kekszalag2

Szárnyalás a Kékszalagon

A 46. Kékszalag Audi Nagydíj Balaton kerülő vitorlás versenyen az első Fifty-Fifty katamarán – miközben sokat siklott ez a kéttestű hajó is egy lábon – egy óra négy percet vert rá a szárnyas vitorlásra. A következő években a nyeréshez szélszerencse is szükséges, bár szerintem nyilvánvalóan más versenyzők is élni fognak az új technika előnyével.

Röviden a GS32 hajóosztály titka a kompozit elemek könnyűsége és magas szakítószilárdsága, valamint a két hajótest olyan felszálló képessége, amit négy viziszárny tart meg a vízen és tesz szárnyas vitorlássá.

Várható, hogy az RSM DTM katamarán a versenyen teljesített repülő üzemmódjáról kapunk majd egy videót, addig egy dubaji berepülési gyakorlat a tengeren is megteszi.

Lassan időszerű lesz az ezüst sirály hidroplánok visszatérése a Balatonra, meg a motoros sárkány hidroplánoké is a strandok környékére.

Címkék: Balaton    képtár    sport    sporteszköz   

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL