Catalina hagyományőrzés Ausztráliában

A második világháborúban Rathmines-ben volt a legnagyobb ausztrál bázisa a Catalina hidroplánnak. Napjainkban múzeumot terveznek az egykori helyszínen, az adományozókat az állam mellett fesztivállal ösztönzik.

tatabanner12

A Consolidated gyár PBY típusa, népszerű nevén a Catalina, amit egyébként nem egy nőről, hanem az azonos nevű szigetről kötöttek hozzá a típushoz, több mint négyezer darabot gyártottak belőle.

A Catalina hidroplánt tengeri őrjáratozásra, tengeralattjárók bombázására és mindenekelőtt tengeri mentésre használták, sok vízbe esett pilóta köszönhette neki az életét a második világháborúban az egész világon.

Rathmines-ben az Ausztrál Királyi Légierő hidroplán bázisa 1941 és 1952 között működött, az öszzesen 168 hidroplánt több mint háromezer ember szolgálta ki. Csúcsidőszakban egyszerre 40 hidroplán állomásozott a kikötőben. A hidroplán képe mögött az egykori bázis látható.

rathmines11

A bázis ma már műemlék. Sajnos az egykori hidroplánokból már nem maradt egy darab se, így néhány éve Portugáliából szereztek be egy félig roncs Catalina kétéltűt, amit szépen az eredeti festésében állítottak helyre.

közönségfestival1áthuzás

A repüléssel összekötött élő múzeum létrehozására, adományok gyűjtésére már nyolc éve évente fesztivált rendeznek, a képeken látható nagy érdeklődés mellett.

ötvenes1

A képen és kattintva mögötte látható, hogy érdemes a rengeteg emléket egy hagyományörző múzeumban a közönségnek kiállítani.

Címkék: Ausztrália    hidroplán    old timerek    repülő fesztivál    történelem

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL