Hidroplánok Friedrichshafenben

Simon Péter helyszíni beszámolója a 2013-as friedrichshafeni kiállítás hidroplános híreiről.

A spanyol Galicia Avionica szárazföldi és vizi gépe egyaránt repül, a 2013-as Aero Friedrichshafen kiállításán a vízi változat volt jelen. A Freedom S-100 behúzható futóműves kétüléses amfíbia népszerű volt a látogatók körében. A Martin-3 az amfíbia szárazföldi változata, a Gannet S-100 pedig már a továbbfejlesztett, szintén kétéltű változat. A spanyol székhelyű cég bízik a koncepció sikerében, a tervezők képernyőjén már kezd alakot ölteni az említett típusok kétmotoros, ötszemélyes változata is.

A Szlovéniából érkezett Alteng Aircraft koncepciója a Surfair RF-100 egy látványterven volt jelen a ministandon, egyelőre nem tudni, lesz-e a koncepcióból valami. A tervezett amfíbia egy háromszemélyes, kacsaszárnnyal rendelkező kompozit gép lenne, 1500 kg-os maximális felszállótömeggel. Talán néhány év múlva többet látunk majd a látványtervnél.

Egy régi “motoros” a szintén behúzható futóművel rendelkező SeaMax amfíbia volt a kiállításon jelen lévő kevés vizigép talán legnépszerűbb darabja. A jobb félszárny – a könnyű szállíthatóságot bemutatandó – a törzs mellé hajtva, a futómű pedig hol nyitott, hol csukott állapotban volt látható. A brazil AirMax több mint egy évtizede repülő, utánfutó méretűvé összecsomagolható gépe már kiforrott konstrukcióként volt jelen.

Az említett három – valójában kettő létező – konstrukción kívül a Scuola Italiana hozott magával egy úszótalpas autogirót, illetve a cseh TL-3000 Sinusnak volt kiállítva egy úszótalpas változata.

A magyar standon az Avana Larus amfíbia illetve a most már szintén Avana név alatt futó Odonata amfíbia volt jelen.

Címkék: autogyro    Bodensee    repülő fesztivál    vizi repülőgépek

2 hozzászólás

  1. Repülni jó » Aero Friedrichshafen 2013

    2013. május 10. @ 14:42

    […] Korábbi anyagunk: Hidroplánok Friedrihcshafenben […]

  2. Repülni jó » Magyar stand Friedrichshafenben

    2013. május 14. @ 08:58

    […] anyagaink: Aero Friedrichshafen 2013 Hidroplánok Friedrichshafenben Magyar hidroplánok sikere a bodeni tó partján Magyar hidroplánok: a Sirály és a […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL