Dornier Do-214 Lufthansa életre kel a vizen

Frank Seuffert egy több mint két méter szárnyfesztávú rc modellt épített a második világháború előtt tervezett nyolcmotoros kétemeletes személyszállító repülő csónak, a Do-214 polgári változatából.

1938-ban a Deutsche Lufthansa rendelt a Dornier repülőgépgyártól egy teljesen fémépítésű interkontinentális hidroplánt, amely 40 utast szállított volna 12 fős személyzettel.

A Dornier cég épített a hagyományokra akkor, amikor a szárnyba toló-húzómotoros elrendezéssel négy pár motort tervezett. Viszont a szokásos alsó szárnyat már a repülőgép törzsén levő két oldali hengeres csónaktest váltotta volna ki.

A hatvan méteres tervezett szárnyfesztávolság és a nyolc motor 145 tonna felszállósúlyt emelt volna fel a tenger vizéből. Utazó sebességét 425 km/h-ra tervezték, 6200 kilométer hatótávolságra 7 000 méter magasan repült volna.

A repülőgép tervezése és építése a háború miatt a képen látható fa modell sikeres kipróbálásáig jutott, melyet a bodeni tavon gyors motorcsónakkal húztak fel a vízről, berepülő pilótája pedig Hanna Reitsch volt.

Még terveztek katonai változatot is, de az sem épült meg.

A hidroplán kiváló repülési képességeit jól mutatja a rádió távirányítású modell. A szárnyra és a törzsre szerelt minikamerák, víz alatti és légi felvételek különleges élményt kínálnak.

Korábbi anyagaink:
Dornier Do-24 ATT képtár
Vendégvideó: Dornier Do-24ATT a Scalaria Air Challenge-n

Ajánlott link:
Egy német rc modell oldal

Címkék: Európa    légitársaság    old timerek    rc-modell    videó    vizi repülőgépek

1 hozzászólás

  1. Vízirepülés » Egy rádiótávirányítású jégrepülőgép

    2013. március 20. @ 20:54

    […] Korábbi anyagunk: Dornier Do-214 Lufthansa életre kel a vizen […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL