Gidroaviasalon 2012 Gelendzhikben

25 ezer érdeklődő részvételével a hétvégén rendezték a Beriev Repülőgépgyár Fekete tengeri kísérleti telepén a Gidroaviasalont.

Két éve azért mentem el másodszor Gelendzhikbe, mert a helyiektől ígéretet kaptam, hogy megrepülhetem a nagyvasat, a Beriev Be-200 vizibombázót, sőt, lehet, hogy annak utasszállító változata, a Beriev Be-210 is tiszteletét teszi a kiállításon.

Bár beszíjaztak egy lehajtható ülésbe a nagygépbe, nagyon vártam a képen látható vízi nekifutás utáni kiemelkedést, de a száz kilométeres széllökések miatt akkor nem szállhattunk fel, hiába utaztam érte több ezer kilométert.

A hétvégén bezzeg remek idő volt és megérkezett Moszkvából a Be-210 is.

A sajtó tudósításokban egyáltalán nem reklámozzák a világon ma is egyedülálló személyszállító változatot, a helyi tv is éppen hogy csak bekukkantott az utastérbe, utasrepültetésre sorokat pedig egyáltalán nem láthattunk.

Az orosz gyár a legnagyobb üzletet a kínaiakkal kötötte. Régi barátunk a Be-103 hatszemélyes amphibiából 17 darabot adnak el és kiképezik Taganrovban a pilótákat, valamint átadják majd a liszenszet is Kínának.

Viktor Kobzov vezérigazgató beszámolt még arról is, hogy a 200-as különböző változataiból – mentő, tűzoltó, tengerészeti felderítő – is rendelt az orosz állam.

Más hidroplánt alig láttunk 2012 szélviharos évéhez képest.


Címkék: Gelendzhik    képtár    repülő fesztivál    vizi repülőgépek

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL