Hidroplán kikötő New Yorkban

Ahhoz képest, hogy mekkora világváros a Nagy Alma, elég szerény hidroplán kikötővel rendelkezik Manhattan oldalában. És magyar vonatkozás is kapcsolódik a kikötőhöz.

Egyébként könnyű megtalálni, mert a Broadway elejét keresztezi a huszonharmadik utca és onnan az utcán sétálva két kilométer az East River felé a part. Hivatalos neve New York Skyports Inc. Seaplane base. A vízi leszálló pálya mérete 3000 x 300 méter.

A működés szemléltetésére a netrengetegből egy pilótafülkéből felvett leszállást, majd egy partról filmezett felszállást mutatunk.

Bár a kikötő egész évben üzemképes, ha nem jeges a folyó, de a forgalom java május és szeptember között zajlik, akkor is inkább hétvégi kiruccanásokra használják a város előkelő nyaraló szigeteire, amit nemrég a Kennedyek sorozatban is látni lehetett.

Több társaság repül Cessna Caravan Amphibiával, a háromórás autózás helyett például East Hamptonra negyven perc a repülőút, az ötszáz dollár körüli egyutas repülőjegyár ezekben a körökben nem számít magasnak.

A kikötő magyar szála a Budapesten született főként szállodákat építő és üzemeltető André Balazs Stndair hidroplán légitársasága, aki a nyolc széket fapados elven árazza és egy járat első vásárlója 29 dollárért is repülhet. Természetesen a következő székek vásárlóinak hetven-nyolcvan dolláros lépcsőben növekszik folyamatosan az ár.

Nézzük meg, hogy landol a Stndair hidroplán és láthatjuk a végén közelről az egész New York-i hidroplán kikötőt is, ami csak egy kicsi úszó stég.

Valószínű az ikertorony támadás miatt nincs hidroplános városnézés, de közel két éve Manhattan túloldalán a Hudson folyón történt az Airbus A320 szerencsés vízi landolása is, amiről olvashat a cikk végén ajánlott korábbi anyagainkban.

Legyen Ön is Airshow Vándor

Korábbi anyagaink:
Landolás a vízen Washington DC-ben
Airbus a vízen, emberek a szárnyakon
Újra repül a vízre kényszerleszállt kapitány

Ajánlott linkek:
A Bálnás Charter Társaság
A Stndair menetrendje
Shoreline Aviation

Címkék: Amerika    folyó    légitársaság    tenger

3 hozzászólás

 1. Repülni jó » Sikeres típusok új köntösben – Boeing-737MAX

  2011. december 20. @ 14:24

  […] Olvasta már a Vizirepülésen? Hidroplán kikötő New Yorkban […]

 2. Vízirepülés » Finnországi hangulat Minnesotában

  2012. február 8. @ 10:56

  […] anyagaink: Hidroplán kikötő New Yorkban VIDEÓ: Csobbanás a finn tavakon VIDEÓ: Repülés egy saját építésű hidroplánnal VIDEÓ: […]

 3. Vízirepülés » Busz vagy hidroplán?

  2012. október 5. @ 16:55

  […] légi utat egy magyar származású befektető, André Balazs Stndair hidroplán légitársasága […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL