Dornier Do-24ATT újra repül és már német lajstromban

Tavaly hiába kerestük a Do-24ATT-t az európai vizirepülő fesztiválokon, különböző okokból a földre kényszerült. Néhány hete viszont már újra repül az Iren Dornier által újraalkotott old timer hidroplán, 27 év után végre német lajtromjellel.

A München melletti Oberpfaffenhofen repülőterén, amely a repülőgép európai házi repülőtere, a múlt hónapban két tesztrepüléssel indult a Do-24ATT újraélesztése és a végleges német lajtrom megszerzése a következő szezonra.

briefing for the testflight procedures

A hangárban Iren Dornier kapitány már repül

A repülőgép két évet töltött a földön, ez idő alatt a RUAG gyárnak a repülőtéri szerviztelepén alaposan átvizsgálták, a hibákat kijavították, így az első berepülésen a szokásos manőverek jól sikerültek, közel négyszáz kilométerre is felgyorsultak.

preparation for refuelingpreparation for refuelingtake off

A Dornier család repülőgép tervező tagja, az unoka Iren a kilencvenes évek végén szerzett Spanyolországból egy Do-24 eredeti sárkányszerkezetet és azt a német állam tíz millió márkás támogatásával a Fülöp szigeteken levő repülőgépgyárában modernizálta.

take offtouch and go
touch and golanding

Aztán 2004-2006 között egy világ körüli utat repült a hidroplán, erről Iren Dornier egy gyönyörű képekkel illusztrált és a linken akár karácsonyi ajándékként megvásárolható “Logbook of Dreams” című albumban számolt be, majd az old timer az európai vizirepülő fesztiválok egyik nélkülözhetetlen sztárja lett.

VVZ second flightVVZ second flight
VVZ second flightVVZ second flight
A második tesztrepülés képei

Mikor tavaly Clarkban nála jártunk, már beszélt arról a tervéről, hogy újra világ körüli útra indul, de erre magával vinné a nagy gép kisöccsét, az általa tervezett és gyártott Dornier Sray007 kompozit tréner gépet is.

Legyen Ön is Airshow Vándor

Jövő év elejére tervezik, hogy sikerül a végleges német lajtromot a tesztrepülésekkel a repülőgépre megszerezniük.

VVZ second flight

Iren Dornier a könyvében leírja, fontos, hogy a repülés élménye közelebb kerüljön az emberekhez, különösen a gyerekekhez. Arra motiválja őket, hogy az álmaikat soha ne adják fel.

Ezért a második világ körüli utat is támogatja a UNICEF, de Dornier újabb támogatóként bevonta Wings for life és a Tabaluga Children’s alapítványokat is.

Korábbi anyagaink:
Dornier Do 24ATT on the water
Video: Iren Dornier on Sacalaria Air Challenge

Ajánlott link:
The “Latina” Dornier Do-24ATT

Címkék: gyár    old timerek    történelem

2 hozzászólás

  1. Vízirepülés » Iren Dornier leszállt a bodeni tóra

    2012. május 24. @ 15:08

    […] repülőnapról, a Scalaria Air Challenge-ről. Képtárunkon a repülőgép kivül-belül Dornier Do-24ATT már német lajstromban Dornier repülőgépgyár […]

  2. Vízirepülés » RC hidroplánok vizen, havon

    2012. július 1. @ 12:30

    […] repülőnk Dornier újjáépített Do-24ATT old timer hidroplánja, amely végre újra repülhet Európa vízi fesztiváljain. Iren Dornier támogatásával egy német srác egy a kilenc arányban […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL