Landolás a vizen Washington DC-ben

Egy tavaly decemberi vízi ünnepségen két hidroplán szállt le az Amerikai Egyesült Államok fővárosa szívében a Potomac folyó vizére. Mintha nálunk Budapesten a Marina Part előtt látnánk a Dunán ugyanezt.

Az ünnepség lehetne a Hansa Sail városi változata, amikor a Washingtoni Kikötő Szövetség szervezésében a haditengerészet zenekarának közreműködésével felvonulnak a vízi járművek.

A levegőben a parti őrség helikopterei, a vízen a vitorlások, motorcsónakok, vízi biciklik, kenuk és evezős csónakok mellett először hívtak meg hidroplánokat.


Balról a Cessna, jobbról a Lake, középen fehérrel pedig a landolás helye

Az amerikai hidroplán pilóták szövetsége két nagy tapasztalatú pilótát küldött az eseményre. Egyikük Cessna 172 típussal úszótalpra elsőként szállt le, akit követett egy Lake 4 csónaktestű hidroplán. A sorrendet meghatározta, hogy az úszótalpas egyedül is ki tudott kötni, míg a másiknak már ő segített.

Bár az esemény egy kilométerre volt a nagy forgalmú Reagen Repülőtértől, ennek ellenére a hidroplánok landolása idejére lezárták az ottani forgalmat. A leszállások alatt feltűnt talán egy potya vízi landolásra számító harmadik Cessna 206 amphibia, de ő a programon kívül már csak később a repülőtérre szállhatott le az úszótalpakból a kerekeit kiengedve.

Minden simán ment, a pilóták mégsem reménykednek a helyszínen a hétköznapi hidroplán forgalom megindulásában. Pedig általában a hidroplánok Amerikában kikötőket használnak, közösen a víz más szereplőivel.


Budapest Marinapart a levegőből
az Árpád híd alatt a szigetcsúcs előtt,
volna leszálló és kikötőhely

Korábbi anyagaink:
Tengeri ünnep hidroplánokkal
Seaplane keringő Kanadában
VIDEÓ: Hidroplán kikötők Vancouverben
Három földrész, három seaplane kikötő

Ajánlott linkek:
Seaplane Pilots Association
Civertan Studió, ők jegyzik a Marina parti légi fotókat

Címkék: Amerika    folyó    kikötő    vizi repülőgépek

3 hozzászólás

 1. Repülni jó » Messerschmitt-109 és IL-18, egy élet két jelképe

  2011. november 4. @ 15:39

  […] Olvasta már? Landolás a vízen Washington DC-ben […]

 2. Vízirepülés » Hidroplán kikötő New Yorkban

  2011. december 15. @ 18:18

  […] anyagaink: Landolás a vízen Whasington DC-ben Airbus a vízen, emberek a szárnyakon Újra repül a vízre kényszerleszállt […]

 3. Vízirepülés » Busz vagy hidroplán?

  2013. április 16. @ 15:56

  […] anyagaink: Landolás a vízen Washington DC-ben Airbus a vízen, emberek a szárnyakon VIDEÓ: Hidroplán kikötők […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL