Hidroplánok a Balatonon

Balatonfüredről Dr. Ács Anna muzeológustól kaptunk egy plakátot arról, hogy nyolcvannyolc évvel ezelőtt milyen gazdag hidroplán élet volt a Balatonon.


Highslide JS

Az alluminium vizirepülőgép a Junkers F13 úszótalpas változata volt, amely elől két pilótával még nyitott ülésben, mögötte zárt kabinban négy utas szállítására volt alkalmas.

Nézzük, hogy telt egy Junkers hidroplán egy napja azokban az időkben. Egyébként az Aeroexpressnek nyolc darab ilyen típusú hidroplánja volt.

Reggel a mai Szabadság, akkori nevén Ferenc József híd budai oldalán levő pontonhídról, a Gellért szálló elől indult a repülőgép Siófokra, három utassal egy erős félóra alatt odaért.

Tíz órakor indult az első menetrend szerinti repülése a Siófok – Almádi – Füred – Földvár – Siófok útvonalon, amit egy óra alatt repült.


Highslide JS

Majd igény szerint repült nagy kört az egész Balaton felett, kis kört a Siófok – Almádi – Tihany háromszögben, és taxiként elment bárhova a Balatonon, hiszen a vízen bárhol le tudott szállni.

Aztán este egy fordított menetrend szerinti kör következett, majd a Junkers hidroplán visszarepült Budapestre és a Gellért szálló előtt landolt a Dunán.

A rövidebb utakon egy pilótával elvitt öt embert is, és már akkor aládolgoztak a különleges eseménynek kedvezményes vonatjeggyel, hajójeggyel, szépségversennyel, tombolával, kinofelvétellel, zenés ébresztővel és térzenével.

Korábbi anyagaink:
Úszótalpas repülőgépek a Dunán
VIDEÓ: Tavalyi repülés a comó-i tavon
ahol nyolcvan éve folyamatosan repülnek a hidroplánok

Ajánlott link:
Városi Múzeum, Balatonfüred

Címkék: Balaton       történelem    vizi repülőgépek

2 hozzászólás

  1. Vízirepülés » Adatközlő készülék a nagyhajókon a hazai folyóvizeken

    2011. szeptember 4. @ 13:39

    […] Korábbi anyagaink: Úszótalpas hidroplánok a Dunán Hidroplánok a Balatonon […]

  2. Vízirepülés » VIDEÓ: Hidroplánok a magyar hajósok szemszögéből

    2011. december 20. @ 10:38

    […] anyagainkból, a teljesség igény nélkül: Magyar hagyományok: a Duna és a Balaton Hidroplán kikötők Kanadában Vancouverben és Viktoriában Fesztiválok Európában a francia […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL