A világ legnagyobb repülőgépének terve

A Beriev Be-2500 Neptun kétéltű óceánokat átszelő hidroplán négyszer nagyobb hasznos terhet vihet majd, mint a világ ma legnagyobb
repülőgépe, az Antonov An-225.

Egyáltalán fogalmunk legyen a méretekről, ismerkedjünk meg előbb a kisebbikkel, ide idézzük azt a videót, amit az Antonov An-225 budapesti látogatásán készítettünk.

A repülőgép tervének létrejötte jól illik a Beriev gyár gyakorlatához, amikor a katonai fejlesztés átmegy civil változatba, mint ahogy erre jó példa a Beriev Be-200 tűzoltó- és utasszállító repülőgép család létrejötte.

Itt a megoldásokat tekintve még előzmény lehet a Kaszpi-tenger szörnye, ahol a hajtóművek egy részét szintén a repülőgép orr részénél helyezték el.

Highslide JS

Néhány adat a 2022 évre várható repülőgépről: a szárnyfesztáv közel akkora, mint a repülőgép hossza, 130 méter körüli, túlnyomásos kabinjával képes tízezer méter körüli magasságon óránként majd nyolcszáz kilométeres sebességgel repülni, amihez az erőt a hat darab hajtómű adja.

Highslide JS

Repülhet pár tíz méter magasan is a párnahatást kihasználva, ekkor a sebessége nem sokkal több mint óránként négyszáz kilométer.

Körülbelül ezer tonna hasznos terhet képes több mint tizenhatezer kilométerre elvinni. További és pontos részletek az ajánlott Beriev linken alul.

Nézzen róla több képet a Gandoza modellboltban,
akár 3D-ben is

A 10-15 milliárd dollár körüli fejlesztési költség miatt nem biztos, hogy a Neptunt látjuk majd repülni is. Ha igen, akkor bízzunk benne, hogy lesz majd személyszállító változata is.

Ha a fapados ausztrál Airbus A380 repülőgépet vesszük alapul a maga nyolcszáznál többre tervezett székével, akkor a Beriev Be-2500 típusú repülőgépben másfélszer-kétszer annyi utas elférhet, főleg, ha a 2030-as évek felé valószínűleg ablak sem kell már az utazáshoz.

Száz év után újból a hidroplán lesz a legnagyobb légi óceánjáró?

Korábbi anyagaink:
Videóinterjú a Beriev Be-200 hidroplánról
Videó: Beriev Be-103 repülése Gelendzhikben
Egy gigantikus hidroplán nyírfából
A Kaszpi tenger szörnye és társai

Ajánlott linkek:
Be-2500 a Beriev Repülőgépgyár oldalán
Videó a Neptunról és az elődőkről

Címkék: Gelendzhik    gyár    tenger    újdonságok

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL