A hidroplán repülés gyönyörűsége

Három éve járok utána a világban, ideje összefoglalni, mi a hidroplán repülés gyönyörűsége.

Az ember belegondol abba, hogy napjainkban a világon már közel négyszáz ember egyenként kétszázezer dollárt fizet Sir Richard Branson-nak azért, hogy öt percre megtapasztalja száz kilométer magasságban a súlytalanságot, akkor mégis csak ez az öt perc lehet a Virgin Galactic űrutazás lényege.

A lényegi pillanatok hasonlóan rövidek a hidroplán, vizirepülésben is.

Itt két attraktív elemről beszélnék. Egyfelől a vízről való fel- és leszállásról, vagy ami még több, a repülés szabadságáról.

Az új modernebb gépeknek 200-300 méter vízfelület elég arra, hogy bárhol landoljon vagy felszálljon egy ilyen általában négyszemélyes repülőgép. De a tíz-húsz személyes gép sem kér többet maximum ezer méternél.

Gondoljanak bele, hogy ezek a hidroplánok kikötnek bármilyen vízen egy bójánál vagy felúsznak a parti fövenyre és kikötik őket egy fához vagy akár egy nagyobb kőhöz, a normál hajókikötőkről nem is beszélve. Bármely országban több ezer helyen.

Nem kell dedikált leszállóhely, sok pénzért engedélyezett repülőtér, és akár hiszik akár nem, együtt mozognak a vízen hajókkal, vitorlásokkal, csónakokkal és arra sincs szükség, hogy a vízi leszállópályát szirénás csónakokkal tartsák hajó-, csónak- és vitorlás mentesen reggeltől estig.

Az elmúlt három évben Manilától Dubajon át Kanadáig láttam ezt a szabad hidroplán repülés kezelést, ugyanakkor Európában pedig szinte csak korlátozással találkoztam. Néhány napos fesztiválokra nyitva vannak a tavak és a tengeri leszállóhelyek, de állandó és bárki által használható hidroplán kikötő kis túlzással lényegében csak Comó-ban működik.

Magyarország egy okos, a kanadai mintát honosító szabályozással Európában könnyen élre törhetne és a több száz repülőt számláló európai vizirepülés paradicsoma lehetne.

Aki a hidroplán repülés gyönyörüségére bizonyítékot keres, nézze meg Vizirepülés portálrészünk korábbi videóit, fotóit és cikkeit.

Címkék: vizi repülőgépek

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL