Családi cég világot járt apával

Egy Svájcban végzett repülőmérnök, aki dolgozott a Concorde fejlesztésén, majd Kanadában a DeHavilland gyárban, 1973-ban Amerikában a neve anagrammájából megalapította garázscégét, a Zenith Aircraft-ot.

Kezdetben egy kétállásos garázsban évente 12 darab kit-et, a vevő által összeszerelhető repülőgépet gyártottak, majd 10 évre rá az Egyesült Államokban a Missouri állambeli Mexico város repülőterén hozták létre üzemüket. Továbbra is kit-ben utaznak, Chris Heintz, az apa művét ma már Sebastien Heintz, a fia viszi tovább.

Highslide JS

STOL, azaz röviden fel-és leszálló repülőgépeik amphibia változatban is készülnek. Gömbölydedebb dizájnnal a Zodiac CH 601, robosztusabb a STOL CH 701, ezek kétszemélyesek, és az utóbbinak van egy négyszemélyes változata is, a STOL CH 801.

Highslide JS

A hölgy az uszótalpakon ül az árnyékban, néhány további kép a 801-ről.

z03z02z01

Mutatunk néhány érdekességet, egyik a kormányzás, amely a pilótafülkében a DeHavilland megoldást követi, középen egy kétszarvas kormánnyal. Az úszótalpban levő kerekek hagyományos módón húzhatók be, nyithatók ki.

z04z05z06

A STOL üzemmódnak köszönhetően a repülőgép a motortípus és terhelés függvényében 250 méteren belül vizen fel és leszáll, utazó sebesség 150 kilométer körüli óránként, egy tankolással három órát maradhat a levegőben.

Highslide JS

z07z08z09

Highslide JS

z10z12z13

Fontos kérdés, hogy milyen áron lehet hozzájutni. Európai árakon hozzávetőlegesen ÁFA nélkül 80 ezer euró körül jöhet össze, ami magában foglalja az uszótalpas kitet, egy normál motort és az összeszerelés költségét.

Highslide JS

Korábbi anyagunk:
Összecsukható vizirepülőgép – Icon A5

Ajánlott link:
Zenith Aircraft

Címkék: képtár    vizi repülőgépek

3 hozzászólás

 1. Vízirepülés » AKOYA – a repülő szárnyashajó igéret

  2009. december 19. @ 18:53

  […] Korábbi anyagaink: Összecsukható vizirepülőgép – Icon A5 Kés a vízben, az Akoyánál a két alsó szárnyacska vágja meg a vizet. Családi cég világot járt apával […]

 2. Seaplane International » Akoya – The Promise of Flying Hydrofoil

  2010. január 21. @ 12:45

  […] Previous articles: Összecsukható vizirepülőgép – Icon A5 Kés a vízben, az Akoyánál a két alsó szárnyacska vágja meg a vizet. Családi cég világot járt apával […]

 3. Vízirepülés » Vakáció Görögországban

  2012. november 2. @ 19:23

  […] videón a második gép a Zenith Aicraft-tól egy STOL CH 701 […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL