Emlékmorzsák nyugattól keletig

Egy év alatt a három Európában elérhető legnagyobb vizírepülő fesztiválon jártunk, néhány gondolat és sok kép toppan elő a múltból.

Két helyen, a Fekete tengeren Gelendzhikben és a Wolfgangsee-n, Ausztriában már hagyományoktól körülbástyázottan gördült a szekér. A Mosel folyón, Trier városa mellett idén szeptemberben próbálkoztak először.

mosel001
mosel002mosel003mosel004
Történt, hogy Norbert Kippel, aki az utazási szakmában, autó és buszkölcsönzésben jelentős tényező a vidéken, no meg több repülőgéppel rendelkező pilóta vállalkozó is, Első Német Vizírepülő Nap néven szervezte a rendezvényt.

A Mosel folyó szőlőskertjeivel, hatalmas hullámokat gerjesztő hajó konvojaival a többnyire kellemetlen időjárás ellenére befogadta a kicsi vizirepülőket. Sajnos a legizgalmasabb részt, a repülőgépek vízre való le- és felszállását a közönség nem láthatta, mert a szálloda előtti vízfelületre csak taxizásra és kikötésre adtak engedélyt.

Így maradt a szemnek az úszkáláson kívül a gépek felszálláshoz való felgyorsításakor a vízből való kiágaskodása, egészen addig, amíg elemelkedhetne, mert ekkor elvették a gázt.

scalaria001
scalaria002scalaria003scalaria004
A Scalaria Air Challenge az elegancia klubja hatalmas médiafelhajtással. Ahol a vizirepülés barátai összejönnek és repülgetnek saját gépeiken, a levegőben barátkoznak a Red Bull történelmi flotta gépeivel.

Divatbemutató okán lányok sétálnak sejtelmes esti fényben a Dornier Do-24ATT szárnyán, Hannes Arch Red Bull világbajnok alkonyati bemutató repülése közben lecsap a semmiből szinte a vízre, amikor egy tíz méternél alacsonyabb szalag alatt átrepül.

A Scalaria egyébként a rendező szálloda neve Szent Wolfgangban a tó partján, akik egy hatalmas Dornier-ról elnevezett többfunkciós csarnokot hoztak létre, ősszel autófesztivált is rendeznek.

Iren Dornier – a képen ő ül a gépén – beszélte rá őket erre az átalakításra és a fesztiválra, mert valamikor a nagyapja is itt nyaralt. Nem véletlenül ő az emblematikus alakja ennek a rendezvénynek.

gelendzhik001
gelendzhik002gelendzhik003gelendzhik004
A Fekete tengeren a Beriev gyár próbatelepén kétévente engedik be a közönséget, hogy közelről szemlélhesse a repülőgépeket a parkolókban és gyönyörködhessenek a vizi- és egyéb repülők bemutatóiban. Külföldit szinte nem is láttunk, viszont megszerettük az oroszok nemzeti italát, a fekete kvaszt és a Be-103 géppel való felszállás pillanatát sem lehet soha elfeledni.

Viszont mégis az első nap reggeli emlék tolakszik előre, amikor a parti sétányon szinte megállt az élet, mert a két nagy Beriev 200-s tűzoltó repülőgép nem messze a tengeren gyakorlatozott, mintegy reggeli tornáját végezte. Le-felszállás, vízfelvétel, majd a sok tonna víz ledobása mintegy vízesés gerjesztéssel, hol felbőgő, hol elhalkuló hajtóművekkel.

Mindhárom fesztiválon a közönség elragadtatott tapsokkal fejezte ki csodálatát, de bennünk maradt a hiányérzet. Mi lenne, ha ezek a fesztiválok egyben a rajongók és izgulók, az egyszerű vizirepülésre vágyó utasok ünnepei, első tömeges vizirepülései is lehetnének.

Korábbi anyagaink:
Kattintson itt alul a Gelendhzik, Wolfgangsee és Mosel linkekre, ott megtalálja őket.

Címkék: Gelendzhik    Mosel    repülő fesztivál    vizi repülőgépek    Wolfgangsee

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL