Hetven év után újra vizirepűlőgép hasította a Balatont

Jobb későn, mint soha. Igaz ez a mondás az eseményre és a hírközlés utólagos idejére is, hiszen mint megtudtuk, májusban katasztrófa védelmi gyakorlaton többször vett vizet a Balatonból egy horvát tűzoltó repülőgép.

A hetven évet nagyságrendben értjük, hiszen a múlt század harmicas éveinek végén szünt meg a vizirepülés a Balatonon.

Highslide JS

Az összes kép klikkeléssel nagyitható!

A légkör felmelegedése miatt fel kell készülni Magyarországon is az erdőtüzek eloltására, hiszen sajnos egyre több erdőtüzes katasztrófát láthatunk szerte a világról a televíziókban, mondta a Repülni Jó Portál érdeklődésére Heizler György ezredes úr, megyei igazgató, a Somogy megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője.

Highslide JS


Highslide JS

Ezért 2008 május 13-15 között Balatonszentgyörgy térségében erdőtűz és tőzegtűz oltó gyakorlatot tartottak a horvát zadari tűzoltószázad vizirepülőgépének bevonásával.

Highslide JS


Highslide JS

A repülőgép a keszthelyi öböl vizéből töltötte fel tartályait és oltotta a tüzet, ahogy az a képeken látható. Az ezredes úr elmondta, hogy a tűzoltók és más katasztrófavédelmi szakemberek kialakították és gyakorolták az oltásban a repülőgéppel való együttműködést, a tapasztalatokat majd továbbadják a többi megyének is.

Highslide JS


Highslide JS

A gyakorlaton a vizirepülőgép mellett helikopter is közreműködött egy nagy víztartállyal, amivel az oltás mellett vizet szállítottak a tűzoltóknak olyan helyre, ahol másként ez nem lehetett volna megoldani.

Highslide JS

Az összes képen a gyakorlaton résztvevő
Bombardier CL 415 tipusu turbólégcsavaros repülőgép látható.
A gépről bővebben portálunkon a GÉPMADARAK-ban olvashat,
külön a típusről és külön a tüzoltásról.


Highslide JS

Heizler György utalt a zadari századdal való szoros együttműködésre, ha szükséges, akkor a század repülőgépe bevethető lesz egy nagyobb magyarországi erdőtűz leküzdésében.


Reméljük, hogy nem emiatt látunk repülőgépet a Balaton vizén le-felszállni. És nem kell rá ujabb hetven évet sem várnunk.

(A képeket a Somogy megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság bocsátotta rendelkezésünkre, köszönet érte)

Korábbi anyagaink:
A Repülni Jó Portál videói, irásai a vizirepülésről

Címkék: Balaton       tűzoltás

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL